Mimarlık Eğitiminde Disiplinlerarası Uygulamalar: Eğitmenler için Sürdürülebilirlik Atölyesi

Yapılı çevre, kentlerimiz ve binalar, günümüzde giderek derinleşen iklim krizinin hem önemli bir nedeni hem de bu krizin doğrudan etkilerini en yoğun şekilde hisseden unsurlar arasında yer almaktadır. İklim değişikliği, şehirlerin tasarımından bina yapımına kadar tüm süreçlerde sürdürülebilir çözümlerin gerekliliğini ortaya koymakta ve bu yapısal unsurların krize karşı daha dirençli hale getirilmesini zorunlu kılmaktadır.


Bu zorunluluk, mimarların rol ve sorumluluklarının da kaçınılmaz bir şekilde evrilmesine neden olmuştur. İklim krizinin etkileri karşısında sürdürülebilir yapılı çevreler oluşturmak için, mimarların tasarıma bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşması ve farklı ölçekler ile disiplinler arasında etkili bir geçiş yapabilmesi artık kaçınılmazdır. Bu da mimarlık eğitiminin disiplinlerarası ekip çalışmasını içeren bir öğrenme ortamı sunmasını gerekli kılmaktadır. Ancak, hem ülkemizde hem de dünya genelinde disiplinlerarası tasarım süreçlerini içeren mimarlık eğitim programları yaygın bir pratik değildir. Bu tür öğrenme ortamlarının kurgulanması, yürütülmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi önünde birçok engel ve zorluk bulunmaktadır.


Bu engellerin en önemlilerinden biri, disiplinlerarası takım çalışması ortamlarında paydaşların uygun iletişim becerilerine sahip olmamalarıdır. Bu durum tespit edilmiş olup, bu alanda eğitim veren öğretim üyelerinin de deneyimlerinin sınırlı olduğu görülmektedir. Mimarlık eğitiminde sürdürülebilirlik ve disiplinlerarası çalışmalar her ne kadar giderek yaygınlaşsa da, bu çalışmaların kurumlar arası iletişim ağlarıyla desteklenmesi, eğitim içeriğini güçlendirecek ve bilgi paylaşımını artıracaktır.


“Mimarlık Eğitiminde Disiplinlerarası Uygulamalar: Eğitmenler için Sürdürülebilirlik Atölyesi”, sürdürülebilir mimarlık alanında yüksek lisans veya doktora eğitimine devam eden geleceğin akademisyenleri, kariyerinin başındaki genç akademisyenler ve yeni öğrenim ortamları yaratmayı hedefleyen deneyimli akademisyenlere yönelik bir fırsat sunmayı amaçlamaktadır. Bu atölye, yapılı çevrede sürdürülebilirlik temelli disiplinlerarası eğitim platformlarının kurulması konusunda ilk adımların atılmasını hedeflemektedir. Alanında uzman akademisyenleri bir araya getiren etkinlik, mimarlık eğitiminde disiplinlerarası öğrenme ortamlarını (ders, stüdyo ve/veya yaygın öğrenme ortamları) yaygınlaştırmaya yönelik stratejilerin tartışılmasını ve geliştirilmesini amaçlamaktadır.


Etkinlik, mimarlık eğitiminde disiplinlerarası bilgi paylaşımını artırmayı, sürdürülebilir çözümlerin mimari eğitime entegre edilmesini ve disiplinlerarası ders programlarının oluşturulmasını hedeflemektedir. Aynı zamanda, alandaki paydaşlar arasında gelecekte planlanacak araştırma projeleri için iletişim ağlarının kurulması da etkinliğin önemli bir hedefidir. Etkinlik boyunca tüm katılımcılar ve eğitmenler, üç gün boyunca tam zamanlı olarak bir arada bulunacak; sınıf ortamındaki tartışmalar, yemekler, molalar ve akşam sohbetleriyle devam edecektir. Böylece, katılımcılar ve eğitmenler arasındaki etkileşim güçlenerek gelecekteki ortak çalışmalar ve projeler için sağlam bir temel oluşturacaktır.

Eğitimin Temel Hedefleri:
1. Disiplinlerarası İletişim Becerilerinin Geliştirilmesi
2. Sürdürülebilirlik Stratejilerinin Geliştirilmesi
3. İletişim Ağlarının Oluşturulması
4. Disiplinlerarası Öğrenme Ortamlarının Yaygınlaştırılması

Düzenleme Kurulu

Adı SoyadıÜnvanıKurumu
Işıl Ruhi SipahioğluDr. Öğr. ÜyesiTOBB ETÜ
Hale Işık Güler Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Gülsu Ulukavak HarputlugilProf. Dr.Çankaya Üniversitesi
Arzu SorguçProf. Dr.Orta Doğu Teknik Üniversitesi 
Duygu ErtenDr. Öğr. Üyesiİstanbul Medipol Üniversitesi

Bilim Kurulu

Adı SoyadıÜnvanıKurumu
Işıl Ruhi SipahioğluDr. Öğr. ÜyesiTOBB ETÜ
Arzu SorguçProf. Dr.Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Gülsu Ulukavak HarputlugilProf. Dr.Çankaya Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Hale Işık GülerDoç. Dr.Orta Doğu Teknik Üniversitesi 
Duygu ErtenDoç. Dr.Medipol Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Semra Arslan SelçukProf. Dr.Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Cüneyt KurtayProf. Dr.Başkent Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Ayşegül Akçay KavakoğluDoç. Dr.İstanbul Teknik Üniversitesi
Matthieu Joseph PedergnanaDr. Öğr. ÜyesiYaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Zeynep DeğerDoç. Dr.İstanbul Teknik Üniversitesi
Betil ErözDoç. Dr.Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Müge Kruşa YemişçioğluÖğr. Gör. Dr.Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Murat DönmezDoç. Dr.TOBB ETÜ
Murat Kadri AktaşProf. Dr.TOBB ETÜ

Yerel Düzenleme Kurulu

Adı SoyadıÜnvanıKurumu
Haldun YALÇINKAYAProf. Dr.TOBB Üniversitesi
Haluk KARADAĞDoç. Dr.Başkent Üniversitesi
Başar BAYSALDoç. Dr.Ankara Bilim Üniversitesi
Bedi ÇelikProje KoordinatörüOstim Teknik Üniversitesi

Eğitmenler

Adı SoyadıÜnvanıKurumu
Işıl Ruhi SipahioğluDr. Öğr. ÜyesiTOBB ETÜ
Hale Işık Güler Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Gülsu Ulukavak HarputlugilProf. Dr.Çankaya Üniversitesi
Arzu SorguçProf. Dr.Orta Doğu Teknik Üniversitesi 
Duygu ErtenDr. Öğr. Üyesiİstanbul Medipol Üniversitesi