Göç Çalışmaları Atölyesi

Göç Çalışmaları Atölyesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanında yurt içinde öğrenim gören doktora öğrencileri veya doktorasını tamamlamış (program kayıt tarihi ve adayın doktora mezuniyet tarihi arasında maksimum on yıl olmalıdır) göç ve ilgili konularda çalışan erken kariyer seviyesindeki araştırmacıların uluslararası göç çalışmaları alanında kuramsal/teorik ve pratik/uygulama düzeylerinde edindikleri araştırma ve eğitim kapasitelerini etkileşimli platformda geliştirmelerini ve benzer konularda çalışan eğiticiler ve meslektaşları ile bir araya getirilerek akademik bir ağ oluşturmalarını amaçlamaktadır. Bu sayede göç çalışmaları alanında Türkiye’de bir epistemik topluluk yaratılması uzun vadeli amaç olarak belirlenmiştir.

Göç Çalışmaları Atölyesi etkinliğinin sonucunda erken kariyer adaylarının, göç ve ilgili konularda aşağıda listelenen temel hususlarda araştırma ve eğitim kapasitelerinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir:

  • Göç çalışmaları alanında uluslararası ilişkiler, sosyoloji, antropoloji, ekonomi ve hukuk gibi disiplinler arasında köprüler kurarak yenilikçi ve kapsamlı analizlerin teşvik edilmesi.
  • Göç Çalışmaları Atölyesi kapsamında belirlenen tematik gruplar üzerinden, aynı veya benzer konular üzerinde çalışan uzman eğiticiler ile genç akademisyenlerin buluşmasını sağlayarak, aralarında akademik bir iletişim ve iş birliği ağı oluşturulması.
  • Tematik başlıklar çerçevesinde Türkiye ve uluslararası düzeyde mevcut literatürün kapsamlı bir şekilde analiz edilerek bu alanlardaki eksiklerin belirlenmesi ve bu eksiklikleri giderecek yeni çalışmaların teşvik edilmesi.
  • Araştırmacıların akademik çalışmalarını meslektaşları ve alanında uzman eğiticiler ile paylaşarak hem eleştirel geri bildirim almaları hem de çalışmalarını etki faktörü dergilere uygun hale getirebilmeleri için desteklenmesi.
  • Doktora öğrencilerinin tez konularını, uzman akademisyenler tarafından detaylı bir şekilde değerlendirerek geliştirme fırsatı elde etmelerinin sağlanması.
  • Erken kariyer araştırmacılarının eleştirel analiz, değerlendirme ve bilimsel argüman oluşturma kapasitelerini artırarak, akademik üretim becerilerinin desteklenmesi.
  • Genç akademisyenlerin güncel akademik tartışmalar ve önemli teorik yaklaşımlar üzerinden derinlemesine analiz yapma ve tartışma pratiklerini geliştirmeleri için bir çalışma ortamı sunulması.
  • Seçilen konular doğrultusunda akademik literatürdeki eksikliklerin tespit edilmesi, güncel araştırma konularının ele alınması ve ortak proje ve yayın fikirlerinin geliştirilmesine olanak sağlanması.
  • Türkiye’de göç çalışmaları ve ilgili alanlarda bir akademik topluluğun oluşturulması için zemin hazırlanması.
  • Erken kariyer dönemindeki akademisyenlerin uluslararası ve disiplinlerarası bir ağ oluşturarak, gelecekteki iş birliği projeleri için temel atmaları.

Etkinliğin Kapsamı:

Atölye, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında doktora yeterliliğini geçmiş olan doktora öğrencileri ve doktorasını tamamlamış göç ve ilgili konularda çalışan akademisyenler için planlanmıştır. Bu program, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, antropoloji, ekonomi ve hukuk gibi bilim dallarından beslenen ve interdisipliner bir alan olan göç çalışmalarını; temel teorik yaklaşımlar, metodolojik yenilikler ve güncel tartışmalar ışığında derinlemesine ele almayı hedeflemektedir. Atölye kapsamında literatürdeki boşluklar ve mevcut sorunlar tartışılarak, ortak proje geliştirme ve akademik ağ oluşturma fırsatları sunulacaktır. Ayrıca, üç gün boyunca yoğun bir şekilde, uygulamalı ve interaktif bir formatta gerçekleştirilecek programda katılımcıların saha çalışmaları ve veri analiz yöntemleri üzerine derinleşmesi ve çalışmalarını yüksek etki faktörlü dergilerde yayınlama potansiyellerini artıracak geri bildirim almaları sağlanacaktır. Belirlenen temalar ve gruplar kapsamında üç günlük yüz yüze etkinlik çerçevesinde gerçekleştirilecek Göç Çalışmaları Atölyesi aşağıdaki temaları kapsamaktadır:

 Uluslararası Göç Teorileri ve Metodolojileri

 Göç Sosyolojisi

 Uluslararası Göç Hukuku

 Göç ve Güvenlik

 İklim Değişikliği ve Zorunlu Göç

 Göçün Güvenlikleştirilmesi ve Sınır Politikaları

 Göç ve İnsan Hakları

 Diaspora Politikaları ve Transnasyonal Kimlikler

 Türkiye’de Göç Çalışmaları

 Kadın ve Çocukların Göç Deneyimleri

 Zorunlu Göç ve Mülteci Hukuku

 Ekonomik Göç ve İşgücü Piyasaları

 Beyin Göçü

 Göçmen Entegrasyonu ve Sosyal Uyum Politikaları

 Uluslararası Emek Göçü

 Göçmen Karşıtı Söylemler ve Yükselen Yabancı Düşmanlığı

 Kültürel Çeşitlilik ve Çok Kültürlülük Tartışmaları

 Göç ve Kentleşme 

 Göçün Siyasi ve Diplomatik Boyutları

 Eğitim ve Sağlık Hizmetlerine Erişimde Göçmenlerin Karşılaştığı Zorluklar

 Göçmenlerin Dijitalleşme ve Teknolojiye Erişimi

 İnsani Krizler ve Göç Yönetimi

 Göç ve Uluslararası Kalkınma Politikaları

 Göçmenler ve Medya Temsilleri

 Göçle İlgili Veri Toplama ve Analiz Yöntemleri