Doğu Akdeniz: Tarih, Jeopolitik, Anlaşmazlık Konuları ve Güvenlik Atölyesi

Etkinlik, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanında yurt içinde öğrenim gören doktora öğrencileri veya doktorasını tamamlamış (program kayıt tarihi ve adayın doktora mezuniyet tarihi arasında maksimum on yıl olmalıdır) Doğu Akdeniz odaklı konularda çalışan erken kariyer seviyesindeki araştırmacıların, alanda edindikleri araştırma ve eğitim kapasitelerini etkileşimli platformda geliştirmelerini ve benzer konularda çalışan eğiticiler ve meslektaşları ile bir araya getirilerek akademik bir ağ oluşturmaları amaçlamaktadır. Bu sayede Doğu Akdeniz’e ilişkin bölgesel çalışmalar alanında Türkiye’de bir epistemik topluluk yaratılması uzun vadeli amaç olarak belirlenmiştir.

Etkinlikle aynı zamanda Doğu Akdeniz’in tarihsel, jeopolitik, hukuki, ekonomik ve güvenlik boyutları ile bölgesel ve uluslararası dinamiklerini kapsamlı bir şekilde ele alarak, bölgeye dair çok boyutlu bir perspektif sunmak; katılımcıların bölgedeki temel sorunları, aktörlerin stratejik yaklaşımlarını ve olası çözüm yollarını anlayabilme kapasitelerini geliştirmek amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki rolünü ve bölgeye yönelik politikalarını değerlendirmek, akademik ve profesyonel bir çerçevede bilgi üretimine katkı sağlamak hedeflenmektedir.

Atölye etkinliğinin sonucunda erken kariyer adaylarının aşağıda listelenen temel hususlarda araştırma ve eğitim kapasitelerinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir:

  • Doğu Akdeniz’in tarihsel, kültürel ve jeopolitik bağlamda sahip olduğu önemi ve bunun bölgesel ve uluslararası aktörler üzerindeki etkilerini analiz etmek.
  • Bölgedeki deniz yetki alanları, kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) gibi hukuki konuların temel ilkelerini inceleyerek uluslararası hukukun çatışma ve çözüm süreçlerindeki rolünü tartışmak.
  • Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının, özellikle doğal gaz ve petrol rezervlerinin, bölgesel iş birliği ve çatışmalar üzerindeki etkisini anlamak.
  • Avrupa Birliği, ABD, Rusya, Çin ve diğer büyük güçlerin Doğu Akdeniz politikalarını inceleyerek, bu politikaların bölgesel istikrar ve güvenlik üzerindeki etkilerini analiz etmek.
  • Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikalarının, bölgesel dinamikler ve uluslararası ilişkiler bağlamında nasıl şekillendiğini tartışmak.
  • Doğu Akdeniz’deki mevcut ve potansiyel çatışma alanlarını (Kıbrıs sorunu, Türkiye-Yunanistan ilişkileri, deniz yetki alanı anlaşmazlıkları vb.) değerlendirmek.
  • Bölgesel ve uluslararası düzeyde sürdürülebilir iş birliği olanaklarını tartışarak çözüm odaklı öneriler geliştirmek.
  • Doğu Akdeniz’de terörizm, radikalizm ve diğer güvenlik sorunlarının bölgesel etkilerini analiz etmek.
  • Bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden unsurları tanımlayarak çözüm stratejileri oluşturmak.
  • Katılımcılara, Doğu Akdeniz ile ilgili kapsamlı bilgi ve analiz yetkinliği kazandırmak.
  • Bölgenin dinamikleri ve sorunlarına dair akademik ve profesyonel farkındalık yaratmak.
  • Doğu Akdeniz’in uluslararası ilişkilerdeki önemini akademik ve uygulamalı düzeyde tartışarak, politika yapıcılar ve akademisyenler için stratejik öneriler sunmak.
  • Doğu Akdeniz bölgesi kapsamında benzer konuları çalışan uzman eğiticiler ve erken kariyer adaylarını buluşturarak aralarında akademik bir ağ oluşturulması, etkileşim ve bilgi paylaşımının artırılması,
  • Belirlenen tematik alanlarda Türkiye’de ve dünyadaki güncel yazının değerlendirilerek bu alanlardaki boşlukların ortaya çıkarılması ve bu alanlarda çalışmalar yapılabilmesinin sağlanması
  • Araştırmacıların çalışma alanlarıyla ilgili meslektaşlarından ve alandaki uzman akademisyenlerden çalışmalarıyla ilgili geri bildirim alabilmeleri ve çalışmalarını geliştirebilmeleri, bu sayede çalışmalarının geliştirilerek impact faktörü yüksek dergilerde yayınlanabilir hale getirilebilmesi,
  • Özellikle doktora öğrencisi katılımcıların doktora tezleri ile ilgili alanında uzman farklı akademisyenlerden geri bildirim alabilmelerinin sağlanması,
  • Doktora öğrencileri veya doktorasını yeni bitirmiş erken kariyer adaylarının değerlendirme ve eleştirel düşünme yeteneklerinin geliştirilmesi,
  • Erken kariyer seviyesindeki akademisyenlerin çalışma alanlarındaki güncel konularda argüman geliştirme & analiz yapma yeteneği kazanması ve uzman eğiticiler eşliğinde derinlikli tartışmalar yapabilmesi,
  • Belirlenen temalara uygun olarak literatürdeki boşluklarının tespit edilmesi, güncel tartışmaların yapılması, ortak proje ve yayın fikirlerinin paylaşılması.

Düzenleme Kurulu

Adı SoyadıÜnvanıKurumu
Altuğ GünalDoç. Dr.Ege Üniversitesi
Haldun YalçınkayaProf. Dr.TOBB ETU
Serhat GüvençProf. Dr.Kadir Has Üniversitesi
Sinem AçıkmeşeProf. Dr.Kadir Has Üniversitesi
Haluk KaradağDoç. Dr.Başkent Üniversitesi
Cihan DizdaroğluDoç. Dr.Başkent Üniversitesi
Çağla VuralDr.Akdeniz Üniversitesi

Bilim Kurulu

Adı SoyadıÜnvanıKurumu
Altuğ GünalDoç. Dr.Ege Üniversitesi
Haldun YalçınkayaProf. Dr.TOBB ETU
Serhat GüvençProf. Dr.Kadir Has Üniversitesi
Sinem AçıkmeşeProf. Dr.Kadir Has Üniversitesi
Haluk KaradağDoç. Dr.Başkent Üniversitesi
Cihan DizdaroğluDoç. Dr.Başkent Üniversitesi

Yerel Düzenleme Kurulu

Adı SoyadıÜnvanıKurumu
Haldun YalçınkayaProf. Dr.TOBB Üniversitesi
Haluk KaradağDoç. Dr.Başkent Üniversitesi
Başar BaysalDoç. Dr.Ankara Bilim Üniversitesi
Bedi ÇelikProje KoordinatörüOstim Teknik Üniversitesi