Çevresel Güvenlik Atölyesi 2

İklim krizi ve çevresel güvenlik konuları sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada gündemin üst sıralarında bulunmaktadır. Türkiye’de bu tür çalışmaların artırılması, dünyada yaşanan bilgi üretimine Türkiye’den akademisyenlerin katkı sunmasını da artıracaktır. Ayrıca yine çevre ve iklim konularında birçok uluslararası araştırma fonları mevcuttur. Eğitim kapsamında bu fon imkanları konusunda da eğitimler verilerek bu araştırma fonlarından Türkiye’nin daha fazla destek alabilmesine katkı verilmesi amaçlanmaktadır.

Hedefler

1. Derinlemesine Anlayış:

  • Çevresel sorunlar, iklim değişikliği ve güvenlik arasındaki bağlantıyı derinlemesine incelemek.
  • Çevresel sorunlar ve iklim değişikliğinin yaratabileceği güvenlik risklerini tartışmak.
  • Çevresel sorunlar ve iklim değişikliğinin yaratabileceği güvenlik sorunları konusundaki farklı kuramsal bakış açılarını ortaya koymak.

2. Kapasite Geliştirme:

  • Özellikle doktora öğrencileri ve erken kariyer seviyesindeki akademisyenleri hedefleyen bu eğitim faaliyeti ile ülkemizde bu alanda çalışma yapan akademisyen sayısını arttırmak.  
  • Katılımcıların araştırma yeteneklerini geliştirerek katılımcıları çevresel güvenlik konusunda gelişen çalışmalara önemli katkılarda bulunmaları için güçlendirmek.
  • Türkiye’de çevresel güvenlik ve iklim değişikliğine dirençlilik konusunda politika yapıcılara kaynak sağlayacak çalışmaların yapılmasına zemin hazırlamak.

3. İşbirliğine Dayalı Ağ Oluşturma ve Epistemik Topluluk Oluşturma:

  • Bu eğitim programını Türkiye’de epistemik bir topluluğun oluşturulması için önemli bir dönüm noktası haline getirerek çevresel güvenlik konularında uzun vadeli işbirliklerini teşvik etmek.
  • Katılımcıları diyalog kurmaya teşvik ederek gelecekte araştırma projelerinin, kitap projeleri gibi çeşitli ortaklıkların temelini atmak.
  • Tekil bir etkinliğin ötesine geçen, sürekli etki için katılımcılar arasında sürekli işbirliğini ve paylaşılan kaynakları teşvik eden bir ortam geliştirmek.

4. Yayın Fırsatı:

  • Eğitim programı sırasında sunulan yüksek kaliteli çalışmaları içeren, editörlü bir kitap veya saygın bir dergide özel bir sayı yayınlayabilmek. (Katılımcıların da uygun bulması ve yeter sayıda uygun çalışma gelmesi şartıyla)

5. Araştırma Fonu Fırsatları:

  • Çevre ve iklim konularına yönelik mevcut ulusal ve uluslararası araştırma fonlarına (AB fonları, NATO SPS fonları, TÜBİTAK fonları vb.) odaklanan oturumları eğitim programına entegre ederek katılımcıların bu konudaki farkındalıklarını arttırmak.
  • Katılımcıları bu fon fırsatlarına erişim ve bunlardan yararlanma konusunda bilgilendirerek, Türkiye’nin bu alandaki küresel bilgi üretiminde ön sıralarda konumlanabilmesine katkıda bulunmak. 

Çevresel güvenlik konusundaki bu kapsamlı eğitim programı, geleneksel eğitim modellerinden farklıdır. Türkiye’de, merkez üssü iklim değişikliği olan çevresel güvenliğin yarattığı derin zorlukları ele almak için, canlı ve işbirlikçi bir epistemik topluluğun oluşturulmasında başat rol oynayacak bir faaliyet olması amaçlanmaktadır. Bu da ülkemizin ilgili alandaki bilgi üretiminde öncü rol oynayabilmesinin önünü açacaktır. Sonuç olarak, program sadece eğitmeyi ve ilham vermeyi değil, aynı zamanda akademisyenlerin çevresel güvenlik konusunda süregelen diyaloğa yaklaşımlarını geliştirmeyi ve bu alanda güçlü bir ağ oluşturarak ilerideki yeni çalışmalar için güçlü bir temel oluşturmayı amaçlamaktadır.

Düzenleme Kurulu

Adı SoyadıÜnvanıKurumu
Mitat ÇelikpalaProf.Dr.Kadir Has Üniversitesi
İbrahim MazlumDr.Öğr.ÜyesiMarmara Üniversitesi
Senem AtvurDoç.Dr.Akdeniz Üniversitesi
Ceren Uysal OğuzDoç.Dr.Akdeniz Üniversitesi
Başar BaysalDoç.Dr.Ankara Bilim Üniversitesi
Çağla VuralDr.Akdeniz Üniversitesi
Muhammed Onur ÇöpoğluDr. AdayıODTÜ
Yüksel Yasemin AltıntaşDr. AdayıBilkent Üniversitesi

Bilim Kurulu

Adı SoyadıÜnvanıKurumu
Mitat ÇelikpalaProf.Dr.Kadir Has Üniversitesi
İbrahim MazlumDr.Öğr.ÜyesiMarmara Üniversitesi
Senem AtvurDoç.Dr.Akdeniz Üniversitesi
Ceren Uysal OğuzDoç.Dr.Akdeniz Üniversitesi
Başar BaysalDoç.Dr.Ankara Bilim Üniversitesi
Çağla VuralDr.Akdeniz Üniversitesi

Yerel Düzenleme Kurulu

Adı SoyadıÜnvanıKurumu
Haldun YALÇINKAYAProf. Dr.TOBB Üniversitesi
Haluk KARADAĞDoç. Dr.Başkent Üniversitesi
Başar BAYSALDoç. Dr.Ankara Bilim Üniversitesi
Bedi ÇelikProje KoordinatörüOstim Teknik Üniversitesi