Kurs Eğitmenleri
Gülriz Şen
TOBB ETÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Doktora ve Lisans eğitimini ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünde tamamlayan Dr. Şen, yüksek lisansını 2004-2005 yılları arasında Jean Monnet bursiyeri olarak bulunduğu Belçika Katolik Leuven Üniversitesi Çatışma ve Sürdürülebilir Barış Programında yapmıştır. Akademik ilgi alanları arasında Orta Doğu’da devlet, toplum ve siyaset, İran dış politikası, Körfez ve Levant ülkelerinin uluslararası ilişkileri ile küresel siyasette toplumsal cinsiyet konuları yer almaktadır. Dr. Şen’in ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Yılın Doktora Tezi Ödülü ve Kalbiye Tansel Vakfı Yayın Ödülü kazanan doktora çalışması, Devrimden Günümüze İran’ın ABD Politikası: Tarihsel Sosyolojik Bir Analiz adıyla kitaplaştırılmış ve 2016 yılında ODTÜ Yayıncılık tarafından yayınlanmıştır. Gülriz Şen’in İran dış politikasının farklı boyutlarını ele alan pek çok makale, kitap bölümü ve analizlerinin yanı sıra radikalleşme ve toplumsal cinsiyet ilişkisine odaklanan çalışmaları da bulunmaktadır. Dr. Şen, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde Küresel Siyaset, Orta Doğu’nun Uluslararası İlişkileri, Modern İran ve Uluslararası İlişkilerde Toplumsal Cinsiyet konularında dersler vermektedir.
Özlem Tür
Prof. Dr. Özlem Tür, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesidir. Temel çalışma alanları Orta Doğu siyaseti (özellikle Suriye, İsrail ve Lübnan), Türkiye’nin Ortadoğu ile İlişkileri, Filistin meselesi ve feminist uluslararası ilişkiler teorisidir. Yayınları arasında Raymond Hinnebusch ile ediörlüğünü yaptığı “Turkey-Syria Relations – Between Enmity and Amity” (London: Ashgate, 2013); “Turkey and Israel in the 2000s” (Israel Studies, 2012); “Political Economy of Turkey’s Relations with the Middle East” (Turkish Studies, 2011); “Challenges of Demographic Pressures and Resource Scarcity on the Political Economy in the Levant & MENA Region” (Uluslararası ilişkiler Dergisi, 2018); “Political Ecopnomy of the Arab States – Whither any Change”, The Modern Arab State – A Decade of Arab Uprisings in the Middle East and North Africa (ed. Youssef Cherif, 2021) sayılabilir. Prof.Tür, Brandeis Üniversitesi Schusterman Center for Israel Studies’de Israil Çalışmaları araştırmacısıdır ve aynı zamanda St. Andrews Universitesi Suriye Çalışmaları Merkezi’nin araştırmacı üyesidir.
Meliha Altunışık
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde profesördür. Ayrıca Washington DC’deki Ortadoğu Enstitüsü’nde yerleşik olmayan araştırmacı olarak görev yapmaktadır. Dış politikada ideoloji ve pragmatizm, eşikteki devletler, rantiye devlet teorisi, insani diplomasi, bölgesel güçler, bölgesel rekabetler ve bölgeselcilik de dahil olmak üzere, ağırlıklı olarak Orta Doğu’nun uluslararası ilişkileri ve Türkiye’nin dış politikası üzerine çalışmaktadır. Son yayınlarından bazıları şunlardır: “Change in Turkey’s Foreign Policy: Global Shifts and Domestic Politics,” Brian McKercher (ed.) Routledge Handbook of Statecraft and Diplomacy, Routledge, 2022; “The trajectory of a modified middle power: an attempt to make sense of Turkey’s foreign policy in its centennial,” Turkish Studies, 2023; “Humanitarian diplomacy as Turkey’s national role conception and performance: evidence from Somalia and Afghanistan,” Southeast European and Black Sea Studies, 2023; “Turkey and the Middle East and North Africa under the AKP: A Three Level Analysis of Foreign Policy Change,” (with Lenore G. Martin), UluslararasıİlişkilerDergisi, 2023; “Domestic Sources of AKP Foreign Policy: Between Ideology and Pragmatism,” In: B. Özkececi-Taner and S.Açıkmeşe (eds) One Hundred Years of Turkish Foreign Policy (1923-2023): Historical and Theoretical Reflections, Palgrave Macmillan, 2023.
Eduard Soler i Lecha
Eduard Soler i Lecha, Barselona Otonom Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında Doçent ve CIDOB’da (Barselona Uluslararası İlişkiler Merkezi) Kıdemli Araştırmacı olarak görev yapmaktadır. Uluslararası İlişkiler alanında doktora ve Siyaset Bilimi alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Başlıca uzmanlık alanları jeopolitik, öngörü, dış politika, Türkiye ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesidir. Orta Doğu ve Kuzey Afrika jeopolitiği üzerine 14 ortak ve yaklaşık 50 araştırmacının yer aldığı CIDOB liderliğindeki bir H2020 projesi olan MENARA ve Avrupa Koleji (Bruges) tarafından uygulanan bir Avrupa-Arap diplomasisi eğitim projesi olan El Hiwar (2013-2022) gibi işbirlikçi araştırma ve eğitim projelerine katılma ve liderlik etme konusunda uzun bir deneyime sahiptir. 2010 yılında İspanya Dışişleri Bakanlığı Akdeniz Birimi’nde danışman olarak görevlendirilmiş ve AB Konseyi dönem başkanlığı sırasında Akdeniz girişimlerinin hazırlanması ve uygulanmasında aktif olarak yer almıştır. Aynı zamanda IBEI ve Katalonya Açık Üniversitesi’nde (UOC) yardımcı profesör olarak görev yapmakta ve diğer konuların yanı sıra Akdeniz ve Orta Doğu uluslararası ilişkileri üzerine dersler vermektedir. Avrupa Dış Politikası Gözlemevi üyesidir ve Mediterranean Politics, IEMed’s Mediterranean Yearbook ve Berlin merkezli Institut für Europäische Politik’in (IEP) uluslararası danışma kurullarında yer almaktadır.
Haldun Yalçınkaya
Haldun Yalçınkaya, Ankara’da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanıdır. Profesör Yalçınkaya, 2014 yılından bu yana DEAŞ’ın Yabancı Terörist Savaşçıları ve Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele konularında araştırmalar yürütmekte ve 2019 yılından bu yana NATO Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi’nin farklı faaliyetlerinde akademik danışman olarak görev yapmaktadır. Kuleli Askeri Lisesi ve ardından Kara Harp Okulu’ndan mezun olmuştur. Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yaptığı sırada İstanbul Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Dr. Yalçınkaya, yüksek lisans düzeyinde “barışı koruma”, doktora düzeyinde ise “savaşın dönüşümü” üzerine çalıştı. Doktora derecesini aldıktan sonra doktora sonrası araştırmalarda bulundu ve 2009-2010 yılları arasında Oxford Üniversitesi’nde Savaşın Değişen Karakteri Projesi’ne katıldı. Ayrıca 2005 yılında Afganistan’da görev yapmıştır. Savaş ve terörizm konularında dört kitap ve savaş alanlarındaki yeni aktörlere ve terörizme odaklanan Uluslararası Güvenlik konularında çeşitli akademik makaleler / kitap bölümleri yayınladı. Kara Harp Okulu’nda on yıldan fazla görev yaptıktan sonra 2013 yılından bu yana TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Profesörü ve Bodrum Institute’ün kurucusudur.
Ömer Önhon
Kingston Üniversitesi Siyaset ve Ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra, 1985-2021 yılları arasında Dışişleri Bakanlığında çalışmıştır. Riyad Büyükelçiliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Daimi Temsilciliği, NATO Daimi Temsilciliği ve Şam Büyükelçiliğindeki görevlerinden sonra, New York’ta Başkonsolos, Şam ve Madrid’de Büyükelçi olarak görev yapan Önhon, merkezde de Orta Doğu ve Asya konularından sorumlu Müsteşar Yardımcılığı ve Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü yapmıştır.
Önhon halen, Ankara Politikalar Merkezi Yönetim Kurulu üyesi ve Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfı’nda Avrasya Güvenlik ve İşbirliği Merkezi Direktörü’dür. “Büyükelçinin Gözünden Suriye” isimli bir kitabı yayınlanan Önhon “Sharq al Awsat” gazetesinde yazarlık yapmıştır. Son bir yıldır da, aynı yayın grubuna ait “Al Majalla” isimli yayın organında yazı yazmayı sürdürmektedir.
Peter Marinov
Albay Doç. Dr. Petar Marinov 1997 yılında radar sistemleri mühendisi olarak göreve başlamıştır. Bulgaristan Kara Kuvvetleri’nin hava savunma sisteminde görev yaptı ve Bulgar Ordusu Komutanlığı’nda kıdemli uzman da dahil olmak üzere çeşitli pozisyonlardan geçti. 2010 yılından bu yana Rakovski Ulusal Savunma Koleji’nde profesör olarak görev yapmaktadır. Bulgar ordusunun Irak ve Afganistan’daki görevlerine katılma şansı ve zorluğu, sadece terörizmin tezahürlerine değil, aynı zamanda ortaya çıkma nedenlerine de ilgisini uyandırdı. Konvansiyonel olmayan tehditlerin, radikalleşme süreçlerinin ve operasyonların yürütülmesindeki asimetrinin çeşitli yönlerini araştırmaktadır. Albay Dr. Petar Marinov, Bulgaristan’ın yanı sıra ABD’deki Uluslararası Hukuk Çalışmaları Savunma Enstitüsü (DIILS) ve Türkiye’deki NATO Terörizme Karşı Savunma Mükemmeliyet Merkezi’nde (COE-DAT) bir dizi uzmanlık eğitimi almıştır. Dr. Marinov “Güvenlik ve Radikalleşme ve Terörizmle Mücadele” yüksek lisans programının ana yazarı ve başkanıdır ve 2022’den itibaren “Terörizmle Mücadele” sorumluluğuyla NATO Bağımsızlık Bilimsel Değerlendirme Grubu (ISEG) üyesidir.
Arıkan Açar
Dr. D. Arıkan Açar lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden almıştır. Dr. Açar aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışmış ve bu süreçte King’s College London’da bulunan Department of War Studies’de Jean Monnet bursu ile araştırmalarda bulunmuştur. Dr. Açar Balkanlarda çeşitli vesilelerle saha araştırmaları gerçekleştirmenin yanında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Kosova ve Bosna Hersek’te bulunan misyonlarında da görev yapmıştır. Askerliği süresince Kara Harp Okulunda Uluslararası İlişkiler dersleri veren Dr. Açar ardından halen çalışmakta olduğu Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne Yardımcı Doçent olarak katılmıştır. Kurum bünyesindeki Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezinin Müdür Yardımcılığı görevini yürütmüştür. Dr. Açar’ın temel ilgi alanları Balkanlar geneli ve Arnavutluk ile Kosova özelinde siyasi ve iktisadi dönüşüm ve Avro-Atlantik bütünleşme süreçleri; dünya siyasetinde küçük devletler; barış operasyonları, uluslararası müdahaleler ve uluslararası toplumun çatışma sonrası süreçlerdeki etkinlikleri; uluslararası güvenlik ve Avrupa güvenliği; enerji siyaseti; küçük savaşlar, isyanlar ve isyanlarla mücadele harekâtları ve geniş Akdeniz havzası politikalarıdır. Dr Açar lisans seviyesinde Diplomasi Tarihi, Dış Politika Analizi ve Uluslararası Kurumlar, yüksek lisans seviyesinde de Uluslararası Petrol Siyaseti ve Küçük Savaşlar ve Ayaklanmalar derslerini düzenli olarak vermektedir.